Παιδιά που πρόσφατα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη μαθαίνουν πως να φροντίζουν τον εαυτό τους με τη βοήθεια ενός ρομπότ.

 

Η παρουσία ή όχι προσώπου σε ένα ρομπότ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με αυτό. Σύμφωνα με τον ρομποτιστή Tony Belpaeme του Plymouth University, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εστιάσουμε στη δημιουργία μηχανών που να μπορούν να αναπτύξουν μια κοινωνική σχέση με αυτόν.

Η ιδέα της έρευνας

«Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, μας είχαν προσεγγίσει από ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο και μας ρώτησαν αν μπορούμε να φτιάξουμε ένα ρομπότ. Το ρομπότ ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως υποκατάστατο των θεραπευτικών ζώων που χρησιμοποιούσαν στα προγράμματά τους», δήλωσε ο Belpaeme. Το νοσοκομείο ήθελε ένα ρομπότ-κατοικίδιο που θα μπορούσε να πηγαίνει από ασθενή σε ασθενή. Ο Belpaeme αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και να φτιάξει ένα ρομπότ που θα είναι καθοδηγητής και φίλος των ασθενών.
Το νοσοκομείο ζήτησε από τους ερευνητές να επικεντρωθούν σε μια ομάδα ασθενών, παιδιά που πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με διαβήτη. «Ο διαβήτης έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχολογία των παιδιών», είπε ο Belpaeme. «Θα πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους, το πρόγραμμα άσκησής τους, να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Είναι αρκετά δύσκολο για ένα παιδί να διαγνωστεί με διαβήτη».
Ο Belpaeme και η ομάδα του κατασκεύασαν ένα ρομπότ ύψους 13 ιντσών. Σκοπός τους είναι το ρομπότ να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν το διαβήτη τους. Το ρομπότ ονομάστηκε Charlie και συναντήθηκε με τα παιδιά, όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο, κάνοντας τους ερωτήσεις και παίζοντας μαζί τους ώστε να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

ρομπότ διαβήτης 1

Τα αποτελέσματα της έρευνας

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι το ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο για το διαβήτη. Δεν θέλουμε το ρομπότ μας να είναι δάσκαλος επειδή συνήθως οι δάσκαλοι γνωρίζουν τα πάντα και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό για τα παιδιά. Γι’αυτό προγραμματίσαμε το ρομπότ να κάνει λάθη και μαζί με τα παιδιά να ανακαλύπτει τη γνώση», δήλωσε ο  Belpaeme

ρομπότ διαβήτης 2

Το ρομπότ ενθαρρύνει τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και τους υποστηρίζει στην προσπάθειά τους. «Το ρομπότ είναι φίλος τους», δήλωσε ο ερευνητής καθώς τα παιδιά δένονται μαζί του. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως ο Charlie ανέβασε την αυτοπεποίθηση των μαθητών.

Author: Georgia Theodoulou